zaterdag 22 maart 2014

Etos verkozen tot beste drogist | Bonno van der Putten

Etos is voor de vierde maal uitgeroepen tot beste drogist van Nederland. Dat meldt marktonderzoeker GfK na onderzoek onder zesduizend consumenten, waarbij de formules Etos, D.I.O., D.A., Dirx, Trekpleister en Kruidvat beoordeeld werden.

Etos wint volgens vakblad Careality met een nipt verschil van D.I.O. en DA. Zij eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Klanten beoordelen Etos gemiddeld met het hoogste cijfer op aspecten als deskundigheid en vriendelijkheid van het personeel. Ze zijn het meest positief over het assortiment en de balans tussen serviceaspecten (personeel) en voordeelaspecten (aanbiedingen).

Etos won de prijs ook in 2008, 2009 en 2011. Wouter Kolk, algemeen directeur ad interim is trots op de titel. “Ook komend jaar zullen we er hard aan werken om het nog beter te doen en ons verder te onderscheiden op service, product en betaalbaarheid.”

Hunkemöller zet zinnen op Duitsland | Bonno van der Putten

Hunkemöller wil van de zestien landen waarin de lingerieketen actief is het hardst groeien in Duitsland. De retailer mikt op meer dan 250 verkooppunten in Duitsland aan het begin van 2016. Momenteel staat de teller van Hunkemöller bij onze oosterburen op 180 eigen winkels en twintig shop-in-shops.
Hunkemöller heeft als doel marktleider te worden in alle landen waar het actief is. In Nederland en België is het naar eigen zeggen al de grootste lingeriespeler. In Duitsland wil Hunkemöller binnen twee jaar doorgroeien naar de top drie.
Wereldwijd beschikt de lingerieketen met de donderdag geopende vestiging in het Duitse Würzburg over zeshonderd vestigingen. Het laatste land waar de winkelketen onlangs zijn deuren opende is Bahrein. Hunkemöller wil wereldwijd groeien via shop-in-shops in grote warenhuizen, third party webshops en franchiseformules.
Ceo Philip Mountford maakte onlangs al de doelstelling bekend om over negenhonderd winkels te beschikken. De afgelopen vijf jaar is het winkelbestand van de lingerieketen gegroeid van 315 naar de huidige zeshonderd vestigingen.


Bonno van der Putten | 'Nederlandse online groei blijft achter bij Europa'

De Nederlandse e-commercemarkt groeit dit jaar minder hard dan in andere Europese landen. Waar voor ons land een omzetgroei van 13,5 procent wordt verwacht, ligt het Europese gemiddelde op 18,1 procent. Dat blijkt uit onderzoek van The Centre for Retail Research, in opdracht van RetailMeNot. Het onderzoeksbureau ondervroeg duizend consumenten en honderd online retailers uit zowel het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden, Polen als Nederland.
De online retailomzet in ons land komt dit jaar naar verwachting uit op 6,1 miljard euro. De verkoop van tickets, reizen, gokken en verzekeringen is daarin niet meegenomen. Online wordt gedefinieerd als verkopen waarbij de laatste transactie op afstand wordt verricht, ongeacht of het internet is gebruikt om te surfen of prijzen te vergelijken. Ook aankopen via smartphones en tablets zijn meegenomen.
De online groei in ons land wordt net als in Frankrijk en Zweden voornamelijk veroorzaakt door de komst van nieuwe klanten en bestaande online consumenten die vaker winkelen. In totaal wordt dit jaar volgens het onderzoek 7,1 procent van alle Nederlandse retailomzet online geboekt. Het gemiddelde in de acht landen ligt op 7,2 procent, waarbij het Verenigd Koninkrijk (13,5 procent) en Duitsland (9,7 procent) voorop lopen.
Nederlanders geven in 2014 gemiddeld 735 euro uit aan online shoppen, 13,6 procent meer dan een jaar eerder. In totaal doet de Nederlandse consument 11,2 aankopen, die gemiddeld goed zijn voor 66 euro. Het gemiddelde in de acht landen ligt op 898 euro (plus achttien procent), verdeeld over 15,2 aankopen.
De online markt in Polen groeit met 22,9 procent het hardst van alle onderzochte landen. In Duitsland komt de groei uit op 22 procent, fors minder dan de 39,2 procent van vorig jaar. Alleen in Nederland, Frankrijk en Italië valt de groei dit jaar naar verwachting hoger uit dan in 2013.
 
 
 

Bonno van der Putten | 'Personeel kent inzamelprocedure e-waste niet'

Winkelpersoneel is vaak onvoldoende op de hoogte van procedures rond het werken met afgedankte tl-buizen en spaarlampen. Dat zegt directeur Jan Vlak van Wecycle, dat de inzameling en recycling van e-waste organiseert.

Wecycle gaat zijn instructies actiever onder de aandacht brengen bij de winkels die over een inleverpunt beschikken. Zo moet duidelijk zijn voor winkelpersoneel dat een inzamelbak die gevallen is, niet meer geopend mag worden. “We gaan er op aandringen dat winkeliers onze instructies goed verspreiden onder hun medewerkers”, aldus Vlak.

Het Wecycle-inzamelsysteem an sich is veilig, stelt TNO na onderzoek onder 66 inzamelpunten. Het risico op breuk van de lampen is gering doordat de inzamelbakken in winkels zijn uitgerust met een valbreker. De blootstelling aan kwikdamp voor winkelmedewerkers ligt op maximaal 1,2 miljoenste gram per kubieke meter. De Nederlandse grenswaarde is twintig miljoenste gram per kubieke meter.