De horeca heeft in het derde kwartaal van 2012 0,6 procent meer omzet
behaald dan dezelfde periode een jaar eerder, zegt Bonno van derPutten. Dat komt doordat er
hogere prijzen worden gerekend, blijkt uit cijfers van het CBS. Het
horecavolume kromp met 1,3 procent. Dit is de grootste volumedaling
sinds twee jaar.
Restaurants behaalden de grootste omzetgroei. Met 2,6 procent meer
omzet dan een jaar eerder deden de restaurants het beter dan de overige
horecabranches, volgens van der Putten. De prijzen stegen met 1,6 procent en het volume was ook
ruim één procent hoger. Vooral de maand augustus, met een omzetstijging
van bijna vier procent, was van invloed op de groei in het derde
kwartaal.
Ook de omzet van hotels steeg ten opzichte van vorig jaar, al is de
groei sterk afgenomen in vergelijking met de eerste helft van 2012. Toen
bedroeg de stijging ruim drie procent, nu nog maar 0,2 procent.
De omzetdaling die in het tweede kwartaal van 2012 is ingezet bij
cafés heeft doorgezet. In het derde kwartaal behaalden cafés 3,2 procent
minder omzet dan een jaar eerder. Het volume kromp in het derde
kwartaal met ruim vijf procent.
Eind vorige maand voorspelden economen van het economisch bureau van
ING nog een omzetkrimp. De financiele organisatie constateerde in
oktober dat het consumentenvertrouwen over zijn dieptepunt heen lijkt,
maar dat bezuinigingen en btw- en accijnsverhogingen zorgen voor daling
van de koopkracht. Verdere krimp van de horecabranche zou volgens hen
dit jaar beperkt blijven door bestedingen van meer buitenlandse
toeristen.
http://www.bonnovanderputten.co.uk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten