zaterdag 1 december 2012

Onverwachtse omzetgroei horeca

De horeca heeft in het derde kwartaal van 2012 0,6 procent meer omzet behaald dan dezelfde periode een jaar eerder, zegt Bonno van derPutten. Dat komt doordat er hogere prijzen worden gerekend, blijkt uit cijfers van het CBS. Het horecavolume kromp met 1,3 procent. Dit is de grootste volumedaling sinds twee jaar.
Restaurants behaalden de grootste omzetgroei. Met 2,6 procent meer omzet dan een jaar eerder deden de restaurants het beter dan de overige horecabranches, volgens van der Putten. De prijzen stegen met 1,6 procent en het volume was ook ruim één procent hoger. Vooral de maand augustus, met een omzetstijging van bijna vier procent, was van invloed op de groei in het derde kwartaal.
Ook de omzet van hotels steeg ten opzichte van vorig jaar, al is de groei sterk afgenomen in vergelijking met de eerste helft van 2012. Toen bedroeg de stijging ruim drie procent, nu nog maar 0,2 procent.
De omzetdaling die in het tweede kwartaal van 2012 is ingezet bij cafés heeft doorgezet. In het derde kwartaal behaalden cafés 3,2 procent minder omzet dan een jaar eerder. Het volume kromp in het derde kwartaal met ruim vijf procent.
Eind vorige maand voorspelden economen van het economisch bureau van ING nog een omzetkrimp. De financiele organisatie constateerde in oktober dat het consumentenvertrouwen over zijn dieptepunt heen lijkt, maar dat bezuinigingen en btw- en accijnsverhogingen zorgen voor daling van de koopkracht. Verdere krimp van de horecabranche zou volgens hen dit jaar beperkt blijven door bestedingen van meer buitenlandse toeristen.
 http://www.bonnovanderputten.co.uk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten