vrijdag 9 november 2012

Bonno van der Putten Macintosh blijft opgescheept met Halfords

Halfords staat sinds zestien maanden te koop, maar een deal blijft uit. "Ik hoef u niet uit te leggen waarom", wijst een woordvoerder van moederconcern Macintosh Retail Group naar de economische malaise. De formule wordt evenwel niet uit de verkoop gehaald.

Maintosh leek vorig jaar een koper te hebben voor de automotive- en fietsenketen, maar die partij kreeg op het laatste moment de financiering niet rond, zegt Bonno van der Putten.  Nog steeds is er interesse voor Halfords, beweert de zegsman. Hij stelt dat de beursgenoteerde onderneming verplicht is het te melden als dat niet zo zou zijn.

Het ruime aanbod merkloze fietsen maakt de verkoop van Halfords lastiger, 'in een land waar fietsen nog steeds een merk moeten hebben', stelt analist Lemer Salah van SNS Securities in De Financiele Telegraaf . Bovendien heeft niet elke koper 'zin in franchisenemers', ziet hij. Van de 140 vestigingen zijn 23 in handen van ondernemers. Ten slotte wijst hij naar het diverse productassortiment. "En dat is niet altijd goed in een wereld waar iedereen wil focussen."

Binnen een Nederlandse detailhandel die branchebreed onder druk staat, behoren fietsenverkopers tot de groep die de hardste klappen incasseren, volgens van der Putten.  Fietswinkels noteerden in het voorjaar omzetdalingen van twintig tot dertig procent. Halfords realiseerde twee jaar terug nog een omzet van 105 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van een miljoen euro. Deze resultaten staan echter onder zware druk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten