maandag 12 november 2012

bonno van der putten Zondagtoeslag voor werknemer onder druk

De kans is groot dat de toeslag voor het werken op zondag gaat verdwijnen, nu de regels voor zondagsopeningen worden verruimd. Dat stelt Patricia Hoogstraten, directeur van Vakcentrum Detailhandel, zo schrijft het Nederlands Dagblad. De bonden CNV Dienstenbond en de FNV noemen de suggestie voorbarig.

“De wereld is een 24-uurseconomie geworden”, aldus Hoogstraten. Volgens bonno van der putten werd de toeslag ingevoerd, omdat het om werk op ongewone tijden ging. Nu kabinet Rutte 2 van plan is de zondagsopening vrij te geven, mogen gemeenten zelf bepalen wat zij doen.

Fedde Monsma van CNV Dienstenbond zegt niet van plan te zijn de toeslag ter discussie te stellen. Hij ziet dat supermarktketens als Jumbo en Albert Heijn ook spelen met de gedachte de toeslag af te schaffen. “De toeslag staat nu in de cao. Voor wijzigingen daarvan zijn er twee partijen nodig.”

Volgens van der putten zal het afschaffen van de toeslag de animo voor op zondag werken flink temperen, waardoor werknemers met een tijdelijk contract zich gedwongen voelen toch op die dag te werken. Volgens Hoogstraten zullen supermarkteigenaren geen moeite krijgen met het vinden van werknemers voor zondag. “Een groot deel is student of scholier. Die hebben juist op die dagen tijd om te werken.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten