dinsdag 6 november 2012

Bonno van der Putten Regeerakkoord zorgt voor negatieve uitschieters koopkracht

De bezuinigingsmaatregelen leiden tot negatieve uitschieters in de koopkracht. Vooral alleenverdieners, alleenstaande ouderen en alleenstaanden met kinderen met hogere inkomens zijn de dupe van de plannen van regeringspartijen VVD en PvdA. Dat zegt vakcentrale MHP.
MHP heeft een rekenmodel losgelaten op alle maatregelen die doorgevoerd worden, behalve de pensioen- en inflatiemaatregelen. Wel zijn eerder goedgekeurde maatregelen meegenomen die nog niet ingevoerd zijn.
Volgens bestuurder Eddy Haket van MHP krijgen vooral de hogere inkomens de rekening gepresenteerd. “De lagere inkomens worden ontzien. Maar de hogere inkomens moeten nu feitelijk een dubbele rekening betalen omdat zij extra lastenverzwaring voor hun kiezen krijgen om de lagere inkomens op een plus te zetten.”
Algemene maatregelen, zoals de btw-verhoging en verlaging van twee belastingschijven, hebben een verschillend effect op de diverse bevolkingsgroepen, zegt Bonno van der Putten. Deze kunnen voor individuele Nederlanders onder de 65 leiden tot zowel plus zes procent op de koopkracht als min zes procent. Maar het algemene beeld wordt nog flink beïnvloed door speciale regelingen op het gebied van kinderen, wonen en zorg. Zoals de afschaffing van de studiebeurs.
De ene alleenstaande met kinderen kan er daardoor tien procent op vooruitgaan, terwijl een ander tien procent inlevert, volgens van der Putten. Over het algemeen zijn het sowieso de redelijk verdienende alleenstaanden met kinderen die in de knel  komen, volgens MHP.

Haket is ‘geschrokken van de effecten voor die groep’. Dat zij de dupe zijn komt enerzijds door het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie, en anderzijds door de speciale belastingkorting voor alleenstaande ouderen die tevens inkomensafhankelijk wordt. Ouderen moeten vooral inleveren wanneer hun aanvullend pensioen boven de 25.000 euro ligt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten