vrijdag 9 november 2012

Ministerie steunt gedragscode eerlijke handel Bonno van der Putten

Het ministerie van Economische Zaken heeft toegezegd mee te helpen aan de totstandkoming van een code tussen afnemers en leveranciers, zegt Bonno van der Putten.  De fabrikantenkoepel FNLI kwam met het idee voor de zogenoemde gedragscode eerlijke handel nadat Albert Heijn in een brief aan zijn leveranciers een extra korting eiste, volgens van der Putten.  De code moet afnemers en leveranciers ‘laagdrempelige geschillenbeslechting’ bieden.

Het ministerie laat nu onderzoeken of de huidige wetgeving en de beoogde zelfregulering genoeg zijn om geschillen tussen leveranciers en afnemers te beslechten. Volgens FNLI-directeur Philip den Ouden is de kans nu groot is dat de code er komt. Wel is onduidelijk of de code op nationaal of Europees niveau geregeld zal worden, omdat Europese ketens en de Europese commissie momenteel nieuwe handelsregels ontwikkelen.

Supermarktbranchevereniging CBL ziet weinig in de gedragscode tussen leveranciers en afnemers. “Ik wacht liever op de uitkomst van het Europese overleg, zodat we geen dingen dubbel doen”, aldus CBL-directeur Marc Jansen. De directeur denkt dat conflicten momenteel al laagdrempelig opgelost kunnen worden. “In Nederland kan iedereen laagdrempelig naar de rechter. Maar als andere partijen koste wat het kost aan een code vasthouden, gaan wij met onze leden in beraad. Het kan ook gunstig voor ons zijn. Wij merken dat leveranciers ook wekelijks condities aanpassen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten