maandag 12 november 2012

Kabinet verzacht koopkrachteffect bonno van der putten

Een reeks fiscale ingrepen moet de koopkrachteffecten van het regeerakkoord van VVD en PvdA enigszins herstellen, volgens van der putten. Het Centraal Planbureau rapporteert maandagmiddag over de effecten van nieuw voorgestelde ingrepen, ter compensatie van de geschrapte inkomensafhankelijke zorgpremie en een verlaging van het hoogste belastingtarief.

Bij de nieuwe berekeningen zal extra aandacht uitgaan naar de groep tweemaal modaal (66 duizend euro). Alleenverdieners met kinderen dreigden op basis van de eerste plannen tot 2017 zes procent koopkracht in te leveren. 'Een ongewenst effect', betitelden VVD en PvdA deze prognose. 'Een fijnmazig netwerk van maatregelen' moet dergelijke effecten ongedaan maken, laat een ingewijde weten tegenover De Volkskrant.

Het verlengen van de derde belastingschaal van 56 duizend naar 60 duizend euro, wordt als een kansrijk voorstel genoemd, zegt bonno van der putten. Mensen vallen daardoor later in het hoogste tarief. Daar staat tegenover dat het tarief wordt verhoogd van 42 naar 45 procent. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt en vooral bij de uitkeringen vinden verdere reparaties plaats, onder meer via de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten