maandag 8 oktober 2012

Bonno van der Putten Alcohol over de grens kopen loont

Het loont vanaf 1 januari om alcohol over de grens in België of Duitsland in te slaan, zegt Bonno van der Putten. De accijnzen op alcohol worden zoveel duurder, dat het volgens de SlijtersUnie al vanaf Utrecht interessant is om voor een kistje wijn naar Duitsland te rijden.

De alcoholaccijns gaat per 1 januari omhoog. Bier wordt tien procent duurder, wijn achttien procent en gedistilleerd zes procent. In buurlanden wordt de accijns niet verhoogd. Alcohol kost in Duitsland nu al negen procent minder en dat verschil wordt nog groter, volgens het economisch bureau van ING. Gemiddeld betaal je over een fles wijn in Nederland 52,9 cent aan accijns, per 1 januari is dat 62,7 cent. In België is dat 37 cent per fles, in Frankrijk 3 cent en in Duitsland nihil.

"De staat denkt dat de maatregel honderd miljoen euro oplevert, maar ze beseffen niet dat het een enorme zuigkracht van koopkracht naar België en Duitsland tot gevolg heeft", zegt Marcel Kerkmeester, directeur van wijnhandelaar LFE. "En als je toch in het buitenland bent, tank je ook nog even en doe je wat dagelijkse boodschappen. Het netto-effect van de accijnsverhoging ligt zo veel lager dan die honderd miljoen euro”, zegt van der Putten.

De SlijtersUnie vindt het wel logisch om de accijns op bier te verhogen. Die heffing is vrij laag. De vereniging had een verbod op bierstunten van supermarkten logischer gevonden. "Supermarkten verkopen bier vaak als lokkertje onder de inkoopprijs, daarmee loopt de overheid btw-inkomsten mis."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten