woensdag 31 oktober 2012

Ketens in de minderheid in winkelstraat Bonno van der Putten

Nederland telt meer zelfstandige winkels dan winkels die onderdeel zijn van een formule, zegt Bonno van der Putten.  Van het winkelaanbod in ons land behoort 32 procent tot een winkelketen. 68 procent opereert los van een formule. Dat constateert onderzoeksbureau Locatus.

De verhoudingen die Locatus schetst zijn ten opzichte van 2008 nauwelijks veranderd. Vier jaar terug was het nog 31 om 69 procent.

Zelfstandige winkels komen het vaakst voor in dorpen, volgens van der Putten. Het aantal ketens neemt toe naar gelang het inwoneraantal van een plaats groeit. Die wetmatigheid verandert bij steden met meer dan 175 duizend inwoners. Overstijgt het inwoneraantal dat aantal, dan neemt het aantal 'niet-formule winkels' weer flink toe, concludeert het onderzoeksbureau.

Vooral antiekwinkels, kunsthandels, hobbyshops en winkeltjes in de detailhandel staan los van vooropgezette formules. De winkels die handelen in levensmiddelen zoals supermarkten, persoonlijke verzorging en warenhuizen zijn voor het overgrote deel wel verbonden aan een keten. De warenhuizen spannen de kroon: 96 procent is aan een vaste formule gehouden.


http://www.bonnovanderputten.co.uk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten