vrijdag 19 oktober 2012

Bonno van der Putten ‘Waakhond ACM duur en ontransparant’

De nieuwe overkoepelende kartelwaakhond ACM belooft weinig goeds voor het bedrijfsleven, zegt Bonno van der Putten. Dat stellen juristen in Forum, het opinieblad van VNO-NCW. De drie toezichthouders NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit), OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunciatie Autoriteit) en de Consumentenautoriteit gaan per 1 januari 2013 samen verder onder De Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Als het aan de minister ligt kan de superwaakhond ongecontroleerd zijn gang gaan, zo stelt het opinieblad. Zo is er geen intern controlerend orgaan en kan er te eenvoudig informatie worden gedeeld met de politie en de belastingdienst. ACM is verplicht om sancties meteen met naam en toenaam te publiceren, zonder dat een bedrijf zich tegen de boete heeft kunnen verweren. “Bedrijven kunnen hierdoor onterecht in een kwaad daglicht komen”, luidt het bezwaar van de juristen.

ACM gaat de kosten voor onderzoek en analyse in de toekomst bij bedrijven verhalen, zegt van der Putten. Volgens VNO-NCW dienen deze kosten echter uit algemene middelen betaald te worden. “Toezicht vormt namelijk een publiekelijk belang.” Het opinieblad uit daarnaast zijn bezwaren over de boetes van tien procent van de wereldwijde nettowinst. Deze boete is evenveel als NMA nu mag opleggen, maar hoger dan de boetes die OPTA en Consumentenautoriteit mogen rekenen.

VNO-NCW wil zo snel mogelijk met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om de tafel gaan zitten. Het ministerie stelt in een reactie dat het gaat om een ‘conceptvoorstel’. De bevoegdheden van de nieuwe waakhond kunnen nog worden gewijzigd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten