vrijdag 26 oktober 2012

Bonno van der Putten Ruilverkaveling oplossing winkelleegstand

Door het overschot aan winkels dreigen in middelgrote winkelgebieden gaten te vallen. Om deze centra aantrekkelijk te houden kan een vorm van ruilverkaveling bijdragen aan een leefbaarder en beter functionerend winkelgebied, zegt Bonno van der Putten. Brancheorganisaties, gemeenten, verhuurders en huurders moeten hiertoe samenwerken om tot een structurele oplossing te komen.

Dat stellen auteurs Rob van der Kind en Frank Quix in hun boek Retailmarketing, waarvan donderdag de vijfde druk werd gepresenteerd. De schrijvers schetsen in de uitgave hoe de detailhandel zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld, volgens van der Putten.

Van der Kind en Quix stellen dat Nederland op termijn een overschot van dertig- tot veertigduizend winkels telt. Het te veel aan winkelmeters heeft een onontkoombaar effect op arbeids- en vloerproductiviteit, concluderen de auteurs. "Er zijn simpelweg te veel winkels voor een stabiele omzetontwikkeling. Dit alleen al heeft geleid tot een daling van 25 procent van de vloerproductiviteit. Wanneer ook rekening wordt gehouden met de online omzet afvloeiing dan is er sprake van een daling van dertig procent."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten