maandag 15 oktober 2012

Bonno van der Putten Deel Pour Vous sluit zich aan bij Douglas

De omzettaart van de drogisterij- en parfumeriemarkt wordt vanaf volgend jaar opnieuw verdeeld. Veertig ondernemers van parfumerieformule Pour Vous gaan zich vanaf 1 januari gefaseerd aansluiten bij Douglas, zegt Bonno van der Putten. De parfumerieketen die tot nu toe alleen eigen winkels kent, is bezig met het opzetten van een franchise-organisatie. In het eerste jaar is de nieuwe franchiseformule exclusief voor de Pour Vous-ondernemers. Daarna zijn ook andere zelfstandig detaillisten welkom.
Pour Vous nam het initiatief voor de samenwerking. “We moeten inspelen op de veranderingen in de markt. De omzet en marges gaan in deze tijd van crisis omlaag. Het gaat heus nog wel goed, maar wij willen problemen voorkomen en de continuïteit van de zelfstandig parfumerie-ondernemers waarborgen”, verklaart algemeen directeur Paulien Ruiter. Zij gaat Douglas ondersteunen als adviseur en het integratieproces tussen beide formules begeleiden.
Willem Duthler, managing director van Douglas, erkent dat Pour Vous een sterke partner nodig had. Voor de marktleider is de samenwerking bovendien lucratief doordat het marktaandeel wordt vergroot. “We kunnen door deze stap de parfumerie- en persoonlijke verzorgingsmarkt verder penetreren en veel sneller groeien.” Douglas opende donderdag 10 oktober de 92ste vestiging in Diemen. Samen met de veertig Pour Vous-winkels komt de teller straks op 132 winkels te staan. Daarmee kan de strijd worden aangegaan met concurrent ICI Paris XL, dat 110 filialen heeft.
De veertig Pour Vous-ondernemers die overstappen, krijgen vanaf januari de naam Douglas op de gevel, volgens van der Putten. Douglas organiseert en begeleid de franchisewinkels op het gebied van winkelformule, assortiment, logistiek, marketing en IT. Daarnaast draagt Douglas zorg voor professionele ondersteuning in de bedrijfsvoering op lokaal niveau.
De overige veertig van de tachtig huidige Pour Vous-winkels gaan zich waarschijnlijk aansluiten bij retailorganisatie FACO, eigenaar van de formule D.I.O. Ruiter verwacht de gesprekken met die drogisterijketen half november af te ronden. “De overige veertig zelfstandig ondernemers hebben vaak al gecombineerde winkels met een drogisterij- en een parfumerie-aanbod. Daar wringt de schoen wat betreft een samenwerking met Douglas." Pour Vous sprak ook met retail service organisatie DA, maar die gesprekken ‘liepen uit op een fiasco’ volgens Ruiter. DA wijst erop dat die gesprekken meer dan anderhalf jaar geleden zijn gevoerd en dat zij open staan voor zelfstandige ondernemers van Pour Vous .
Maandag 8 oktober maakte RetailNews bekend dat drogisterijformule O’chelle wel overgaat naar DA. Ook zijn DA en MOOI parfumerie een samenwerking aangegaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten